Besök Öregrund

Öregrund är en trevlig tätort som är väl värt ett besök. Det ligger i norra Roslagen och är en del av Östhammars kommun och Uppsala län. Öregrund var tidigare en mycket omtyckt kurort. Det från slutet av 1800-talet till andra världskriget. Det var under den tid som många av de vackra hus och trädgårdar byggdes och som finns kvar att se än idag. Öregrund är fortfarande en av de bäst bevarade trästäderna i Sverige. Ett bra hotell i Öregrund är Epokgården, som erbjuder flera olika sorters boende. 

Se och göra i Öregrund

Öregrund är en idyllisk småstad, men det finns en del att se och göra ändå. Här kan du promenera runt i gränderna, besöka olika små butiker, ta en fika och en glass eller äta något gott på någon av stadens krogar. På sommardagarna är det en pulserande turistort, men på kvällen sänker sig lugnet. 

Missa inte att besöka Tallparken och Tallparksbadet. Det är ett stort friluftsområde vid infarten till Öregrund.

Öregrunds hembygdsgård är en annan sevärdhet. Dess huvudbyggnad är från 1700-talet och har ett hantverksmuseum i vindsvåningen. I ladugården finns ett sjöfartsmuseum och i trädgården står en ledfyr. 

I Öregrund finns även Öregrunds kyrka, som är mest känt för sin klockstapel. Den är 18 meter hög.

Kolla också in Göranssonska villan, som är ett sommarställe som byggdes 1895 åt disponent Göransson som ägde Sandviks Jernverk i Gävle. Han ritade villan själv. Den har en massa snickarglädje samt att han hämtade inspiration från kinesiska pagoder. Huset har verandor i alla väderstreck och är enda fastigheten i staden med egen havstomt.

21 Aug 2020