Upptäck Karlskoga

Karlskoga, det ligger i Värmland och är en mycket trevlig stad att besöka. Det var bland annat här som Alfred Nobel skrev sitt testamente som gällde Nobelpriserna. Vill du ta flyget hit, så går det bra, eftersom Karlskoga och Degerfors har under en timmes restid till två flygplatser. Från Karlstad Airport går linjeflyg till Stockholm-Arlanda och Köpenhamn upp till fyra gånger per dag. Från Örebro Airport går det flera reguljärflyg till Malmö. 

Hit kan du resa för att upptäcka en massa natur och sevärdheter, eller varför inte flytta hit och söka jobb som elektriker i Karlskoga. Karlskoga fick sitt namn 1589 av Kung Karl IX som hade denna plats som sina egna skogar. Innan det så kallades detta område för Bodaskogen och det område som låg vid sjön Möckeln kallade Möckelns bodar eller Myklesboda. 

Staden har sedan lång tid tillbaka varit välkänt för sitt järnbruk, Bofors och det tillverkades bland annat kanoner här.

Se och göra i Karlskoga

I denna stad finns det en hel del att se och göra. Det är nära till naturen och här finns även sjön Möckeln. Runt denna sjö har du flera vandringsleder. Boda Borg är en annan sak att upptäcka i denna stad, samt så klart att staden är känd för just Alfred Nobel. Alfred Nobels herrgård, Björkborns herrgård, där Nobel bodde sina sista tre år finns här och är i dag ett Nobelmuseum med uppfinnarverkstad för barn.

Ett annat museum, som ligger lite närmare Örebro är Arbetarmuseet Gråbo. Där kan du se tidstypiska arbetarhem från 1885, 1918 och 1942.

8 Oct 2021