Tips inför din mellanlandning i Helsingfors

Finland har ett stort antal svenska besökare varje år. Största delen av svenskarna väljer att resa på en weekendresa på lyxiga hotell i Helsingfors, medan ett annat populärt alternativ är mysiga Lappland och vildmarken. Men det finns även en hel del turister också som man lätt glömmer bort – nämligen alla de tusentals svenskar som mellanlandar i Helsingfors inför en helsingforslångflygning till Asien.

Finska flygbolaget Finnair har riktigt bra rutter och flyger varje dag till alla hörn av Asien. Men eftersom rutterna startar från Finland så har det blivit mycket vanligt att svenskar mellanlandar i Helsingfors innan man flyger vidare till Asien. Har man tur rör det sig kanske bara om någon timme som man lätt kan spendera i tax-free-butiken, men om man inte lyckats planera sin rutt så bra kan det hända att man blir fast i Helsingfors i några timmar, en natt, eller till och med en hel dag. Men deppa inte – för här kommer de bästa tipsen för hur du får ut det mesta av din mellanlandning i Helsingfors!

Om du har några timmar till övers vill du kanske se något annat än den tråkiga terminalbyggnaden. Faktum är att Helsingfors-Vanda flygfält är rätt så litet och tax-free-butikerna plöjs tyvärr igenom på några minuter. Men om du vill kan du låsa in dina väskor i terminalen, och sticka iväg till Helsingfors centrum för en stund. Busstur till Helsingfors räcker ungefär 30 minuter.

Om du har några timmar mellan mellanlandningarna nattetid är ett tips att ta in på något hotell intill Helsingfors-Vanda flygfält. Visst går det att sova på bänkarna i terminalbyggnaden också, faktum är att Helsingfors-Vanda flygfält har någon av de bekvämaste stolarna i världen att sova på, men att få sova skönt i en mjuk, skön hotellsäng på ett lyxigt hotell är verkligen ett stort plus inför en långresa.

Hotellet som ligger i samma byggnad som flygplatsen, Hotell Glo, är så nära att du faktiskt kan ta hissen ner för incheckningen, så du kan sova så länge som möjligt på morgonen. Hotell Hilton är också ett annat populärt hotell för de som mellanlandar, eftersom det bara ligger 100 meter från själva terminalbyggnaden. Om du inte har så tight tidsschema kan du förstås ta in på något av hotellen i Helsingfors centrum också, så hinner du på samma gång se lite mera av staden.

19 Oct 2012