Flytta utomlands?

Är det så att du är sugen på att flytta utomlands? Då är det bra att ha koll på vad som gäller för flytt till det land du vill bo i. I en del länder krävs det att du har visum i andra är det arbets- och uppehållstillstånd. Sedan är det bra att fundera på om du tänkt flytta för alltid eller ha kvar bostad i Sverige. Om du säger upp lägenheten, och flyttar från den, missa inte att göra en bra flyttstädning. En bra städfirma finns på Flyttstädvarberg.se. Då slipper du tänka på att göra det själv. Du kan även anlita städfirma i Falkenberg om det är där du bor.

Rättigheter och skyldigheter när du flyttar

Det finns rättigheter och skyldigheter att ha koll på. Enligt boupplysnigen.se ska du ha koll på dessa sju:

  • Svenskt medborgarskap. Ditt medborgarskap i Sverige finns kvar även om du flyttar. Du har även kvar ditt svenska personnummer.
  • Rösta i Sverige. Eftersom du är svensk medborgare får du fortfarande rösta i riksdagsvalet i Sverige.
  • Egen försörjning. Som EU-medborgare har du rätt att bo i vilket EU-land du vill. Du måste dock kunna försörja dig själv och ha sjukförsäkring.
  • Fritt att arbeta inom EU. Flyttar du inom EU behöver du inget uppehållstillstånd för att få jobba.
  • Ingen garantipension. Det är inte många som tänker på att den svenska garantipensionen inte längre följer med eftersom du inte betalar skatt i Sverige. Det är därför viktigt att själv pensionsspara.
  • Krav på sjukförsäkring. Det är också viktigt att skaffa en privat sjukförsäkring då resten av världen ofta inte har samma sjukvårdssystem som Sverige. I EU är det till och med ett krav.
  • Rösta i det nya landet. Som EU-medborgare har du alltid rätt att rösta i EU-val, och du får även rösta i kommunvalet på din nya bostadsort.
5 Aug 2020