Fågelskådning vid Hornborgasjön och Sjön Östen

Ett besöksmål i västra Sverige, det är Hornborgasjön. Det är ett ställe som de allra flesta hört talas om, tack vare att det är dit i stort sett alla tranor beger sig då de först återvänder till Sverige efter vinter-semestern de haft. Hornborgasjön är en insjö i Västergötland, belägen cirka 15 kilometer sydöst om Skara. Sedan är det så att sjön samt dess omgivningar är sedan 1999 naturreservat benämnt Naturreservatet Hornborgasjön

Östen är en sjö i Mariestads kommun, Skövde kommun och Töreboda kommun i Västergötland och ingår i Göta älvs huvudavrinningsområde.

Båda dessa ställen är perfekta att åka till om du är intresserad av fågelskådning. Det oavsett om du är van, eller en nybörjare. Är du helt ny, se då till att ha med en bra kikare. Du hittar bra kikare hos Handla Digitalt, både handhållna och tubkikare.

Hornborgasjön

Denna sjö är mycket välbesökt och det av både svenskar och turister från andra länder. Detta är en av Europas viktigaste fågelsjöar.

Här brukar runt 50 ovanliga arter av våtmarksfåglar häcka. Du kan bland annat se en svarthalsade doppingen och världens största och minsta ugglor; berguven och sparvugglan. Det är fågelliv i denna sjö, året om. Från havsörn i januari till tranorna på våren och näktergalen om sommaren.

Sjön Östen

I Östen naturreservat så finns en av landets mest värdefulla fågelsjöar. Vid sjön Östen kan du skåda ett flertal olika fågelarter. Bland de mest vanliga arterna finns vanar, gäss, änder och vaddare. Det har dock skådats ovanligare arter så som rödbena, småfläckig sumphöna och gräshoppsångare. Den bästa tiden för ett besök är mars-april.

18 Sep 2020