Upptäck Norrtälje

Norrtälje är en tätort i Roslagen och centralort i Norrtälje kommun i Stockholms län. Det är även en perfekt ort att besöka för semestern. Om du vill veta vädret eller ha annan bra info, besök då www.vädernorrtälje.se. När det kommer till sevärdheter här så finns bland annat Albert Engström museet, Arholma Båk, Arholma kyrka, Blidö kyrka, Brevikslogen, Edebo kyrka, Grisslehamn, Norrtälje kyrka och en massa mer! Norrtälje är även en del av Roslagen, som är ett kustområde i östra Uppland, norr om Stockholm. Till Roslagen räknas vanligen skärgården utanför Upplands kust samt fastlandet närmast innanför denna, och innefattar därmed både öar och fastland längs Upplands kust. Roslagen består av de fyra skärgårdskommunerna Vaxholm, Österåker, Norrtälje och Östhammar. 

Albert Engström museet

Albert Engström som var konstnär, författare och professor föddes den 12 maj 1869 på gården Bäckfall i Lönneberga socken i Småland. Roslagen blev Albert Engströms boplats tillsammans med familjen under en stor del av livet. Hans museum är inte fel att gå och besöka. Den ligger i hans orörda ateljé, vackert belägen längst ur på klipporna vid Ålands hav. Den målades vit ut mot havet för att fungera som ett sjömärke för sjöfarare och på landsidan är den röd. Allt är orört sedan Albert Engströms tid. Unika färgglada oljemålningar, grafik, teckningar, en mängd intressanta föremål och en otrolig utsikt möter besökaren.

Norrtälje kyrka

Denna kyrka ligger centralt i Norrtälje och det är en mycket vacker kryka. Den byggdes 1622, strax efter att Norrtälje blivit stad. De som byggde den var gevärsfaktoriets tyska smeder och stadens svenska borgare och den byggdes i trä. Den kom att brännas ner 1719, men man byggde då en ny, i sten, som invigdes 1726. Den byggdes även till en del under 1770-talet. 

Upptäck hela Roslagen

Hela Roslagen är en sevärdhet i sig kan man säga. Så är du i Norrtälje, ta dig runt till alla andra städer och orter runt om. Det finns gott om trevliga utflyktsmål att bege dig till. Bra boenden finns det även det med, både i Norrtälje och resten av städerna. 

24 Jan 2021