Tips när du reser ensam

Har du någonsin funderat på att ta en resa ensam? Det finns många fördelar med att resa ensam, som att kunna utforska nya platser i din egen takt utan att behöva vänta på eller komma ikapp med resesällskap. Du kommer inte att bli överväldigad av alla andras behov och scheman. Dessutom får du tid för dig själv att njuta av vacker natur, fridfulla måltider och extra tid vid de landmärken eller attraktioner som intresserar dig mest.

Det är normalt att känna lite nervositet eller obehag inför möjligheten att resa ensam, särskilt om du planerar en resa till ett annat land där du kanske inte känner någon. Lyckligtvis finns det några smarta sätt att vara säker när du reser ensam. Här är sex förslag som hjälper dig att känna dig säkrare när du reser ensam.

Dela dina resplaner med pålitlig familj eller vänner och håll kontakten

Skicka din resplan, hotellbokningsinformation och information om planerade aktiviteter till en familjemedlem eller vän där hemma. Innan eventuella soloutflykter, låt även hotellpersonalen veta vart du är på väg och när du förväntar dig att återvända.

För att hålla kontakten med vänner, familj eller arbete, även om det är sparsamt under dina ensamresor, kontrollera med din smartphoneleverantör för att avgöra vilka funktioner du behöver på din resmål. Att checka in via e-post eller via sociala medier fungerar också när du har tillgång till Wi-Fi

Gör en nödplan

Helst kommer du aldrig att möta ett medicinskt problem, olycka eller rån när du reser. Det är dock smart att veta vart man ska vända sig om en olycklig händelse inträffar. Undersök närliggande sjukhus, polisstationer och andra akutinrättningar innan du reser. Om du reser internationellt, lär dig nödfraser på det lokala språket så att du kan be om hjälp om du behöver det.

Besök din läkare eller en reseklinik innan du reser för att säkerställa att du har rätt skydd. När du packar, ta med alla receptbelagda läkemedel du kan behöva, ansiktsmasker, handdesinfektionsmedel och föremål för att skydda dig mot myggor och andra potentiellt sjukdomsbärande skadedjur. Det är klokt att göra din forskning angående säkerheten för dricksvatten, färskvaror och restauranger på dina destinationer för att undvika sjukdomar under dina resor.

Säkra dina värdesaker

Ta bara med det du behöver när du ger dig ut - som din telefon, ett kreditkort, lite kontanter, ett ID och en kopia av ditt pass. Förvara dessa dolda i en säker påse som du kan se hela tiden. Lägg inte påsar med dessa föremål nere eller utanför din synlinje.

I nödfall bör du också ha en fotokopia av ditt pass ifall originalet tappas bort eller blir stulet. Förvara kopian på en säker och separat plats från där du förvarar ditt faktiska pass. Överväg att lämna en kopia till en vän eller familjemedlem där hemma också. Det är också viktigt att vara alert och ha dina tillhörigheter nära när du åker tåg, buss eller andra transportmedel. Förvara extra pengar, smycken, ditt faktiska pass och andra viktiga dokument i hotellets kassaskåp.

Undvik hänsynslöst beteende och använd sunt förnuft

Många av följande tips gäller var du än ger dig ut ensam – även i din hemstad.

  • Drick inte för mycket och håll dina drycker i din synlinje. Undvik att gå någonstans ensam med en främling.
  • Var uppmärksam på dem runt omkring dig när du går, vandrar eller kör bil.
  • Om du känner dig obekväm, gå in på en offentlig plats som en restaurang eller komma ikapp med en stor grupp människor.
  • Om någon frågar om du reser ensam, säg att du är på väg för att träffa en make, släkting eller vän.

Gör research kring säkerheten och välj klokt

Lär dig om din destinations säkraste stadsdelar och om det finns några områden du bör undvika. Lär dig de säkraste vägarna att ta och de bästa formerna av kollektivtrafik. Att förstå mer om området du besöker kan hjälpa dig att välja boende med bra säkerhetsklasser.

När det är möjligt, boka ett rum ovanför bottenvåningen men inte för långt från lobbyn och hotellets bekvämligheter. När du har checkat in, håll din dörr låst med säkerhetskedjan spänd när du är i rummet, och öppna inte dörren om du inte väntar hotellpersonal eller besökare.

Skaffa en reseförsäkring

Skydda dig själv och investeringen du har gjort i din resa från oförutsedda händelser. Avbeställnings- och avbrottsförsäkring kan hjälpa dig att ersätta dig för förluster om de som orsakats av väder, naturkatastrofer, vissa sjukdomar och andra problem. Andra reseförsäkringar kan hjälpa till att skydda dig från oväntade sjukvårds- och evakueringskostnader, såväl som förluster orsakade av bagageförseningar, stöld med mera.

12 Jan 2023